etelallergia_pic2
My Blog

Az ételallergia bemutatása

Az ételallergia jellemzői és tünetei

Az allergia egy olyan heves immunválasz, amit allergén anyagok idéznek elő. Ezek nem hatnak egyformán minden emberre, valaki allergiás például a pollenekre, valaki nem, vagy éppen két allergiás tünetei is lehetnek eltérőek. A leggyakoribb allergiák a poratka-, a pollen-, a parlagfű-, és az ételallergia. De vannak ritka és szélsőséges allergiák is, mint a víz vagy fény esetén.

Az ételallergia tünetei főleg emésztőrendszeri és légszőrszervi panaszok, mint a puffadás, a székrekedés, a hasmenés, a hányás, a hasi fájdalom, a nehéz légzés, de okozhat migrént, kiütéseket, vagy éppen nyálkahártyavérzést is.  Az ételallergiát sok minden kiválthatja, többek között szója, tej, tojás, halfélék, mogyoró, vagy éppen az eper.

Létező jelenség még a keresztallergia, amikor az allergén fehérjéhez hasonló fehérje fogyasztását is immunválasz követi. Ilyenek lehetnek például a tehéntejfehérje és a marhahús párosa, vagy a tojásfehérje és a szárnyasok húsa, illetve a különböző tengeri rákok, kagylók, halak is keresztreakcióba léphetnek egymás között. Tehát ha valaki allergiás a tojásfehérjére, akkor ételallergia tünetei jelentkezhetnek nála a csirkehús fogyasztásakor is, vagy ha a garnélára allergiás, akkor lehetséges, hogy a tintahalat se tudja elfogyasztani.

etelallergia_pic1

Az ételallergia kialakulása és kezelése

Az ételallergia genetikai hajlamhoz, stresszhez köthető leginkább, a hajlamos vagy legyengült immunrendszer produkálja a leggyakrabban a tüneteket. Ezek a diagnosztizálás után elkerülhetők, ha az allergiát kiváltó étel fogyasztását mellőzzük. Fontos, hogy mivel ételallergia a betegség, ezért akármilyen kis mennyiség is heves reakciókat okozhat.

Sok esetben nagy segítség lehet az ételallergiában szenvedőknek, hogy a bolti termékéken kötelező feltüntetni a leggyakoribb allergéneket, ráadásul vastag betűvel, hogy könnyen megtalálható lehet az információ. A diófélék, szója, halfélék, tej, tojás mind rá vannak írva a csomagolásra, így elkerülhetők a kellemetlen tünetek, illetve a súlyosabb allergia esetén a heves reakciók.

Az egyik leghalálosabb ételallergia 

A mogyoróallergia igen gyakori ételallergia, amely korlátozódhat csak a földimogyoróra, de általában a diófélékre is vonatkozhat. Ennek tünetei igen veszélyesek is lehetnek, ugyanis a kiütésektől kezdve az asztmás rohamokon és erős hányáson át az ájulásig és keringési összeomlásig bármi történhet a beteggel. Leggyakrabban a légzőszervi panaszok és gyomorbántalmak a jellemzők, azonban súlyos esetben az ételallergia olyan erős lehet, hogy egy tábla csokoládé elfogyasztása után is fulladás léphet fel. Ugyanis ezen termékeknél hiába beszélünk sima tejcsokiról, a gyárban gyakran mogyorós termékek is készülnek, így a gyártóknak fel kell tüntetniük a dióféléket allergénként, az allergiás esetek elkerülése érdekében.

A mogyoróallergia a leggyakrabban halálos áldozatokat követelő ételallergia. Ellenszere, a legtöbb allergiához hasonlóan, nincsen, így csak elkerülni tudják az érintettek a fogyasztást. Azonban volt egy kísérlet, amit a BBC-n mutattak be, melynek során gyerekek immunrendszerét „tanították meg” a mogyoróra való ételallergia leküzdésére. Mogyorófehérjét tartalmazó kapszulákat szedtek, kéthetente nagyobb dózisban, állandó megfigyelés mellett, és a páciensek többsége idővel képes volt tolerálni a mogyorót. Azonban ez még nem alkalmazható széles körben, és az orvosok óvva intik a mogyoróallergiásokat a házi teszteléstől.

etelallergia_pic3

Az ételallergia és az ételintolerancia

Az ételallergia és az ételintolerancia nem keverendő össze. Az ételallergia esetén a háttérben az immunrendszer áll, viszont utóbbi tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia jóval ritkább az ételintoleranciánál, ám veszélyesebb is: súlyos esetben halált okozó allergiás reakció is felléphet.

A tünetekben is van különbség. Az az ételallergia légzőszervi, emésztőrendszeri reakciókat vált ki, míg az ételintolerancia emésztőrendszeri, ritkán bőrön látható tüneteket okoz. Az okozóik is mások: az ételallergiát tej, tojás, halak és a (földi)mogyoró okozzák, az ételintoleranciát főleg laktóz, glutén, kukorica, tojás és cukor váltják ki.

Tény az is, hogy ételallergiánál a szervezetből azonnali reakciót vált ki az allergén, míg ételintoleranciánál a tünetek jóval lassabban jelentkeznek. Valamint ételintolerancia esetén a tünetek az elfogyasztott étel mennyiségétől függnek, az ételallergiánál (ahogy a többi allergia esetén is) a mennyiség mindegy.

Mindkét esetben gasztroenterológiai szakrendelés során állapítják meg a betegséget. Fontos, hogy magunkat sose diagnosztizáljuk, hiszen puffadást, ekcémát, vagy nehéz légzést nem csak az ételintolerancia vagy ételallergia okozhatnak. A panaszok alapján ételintolerancia laborvizsgálat vagy nutritív allergiavizsgálat szükséges, amelyekből megállapítható, hogy ételintolerancia vagy allergia áll fenn, és mi okozza. Ezután az intoleráns vagy allergén anyagok bevitelének kerülésével a tünetek megszüntethetők, gyógyszeres és egyéb kezelés csak a jelentkező tünetek esetén szükséges. Az étrend kialakításában mindkét betegségnél dietetikus segíthet.